lauantai 24. tammikuuta 2015

Mörkö nimeltä hammaslääkäri



Kuluvalla viikolla on selvitty hurjista jopa yli kahenkympin pakkasista, mutta mukaan on mahtunut omasta vinkkelistäni katsottuna muutama uroteko. Joku muu voisi kutsua niitä pelosta ja tyhmyydestä aiheutuneiksi viimeisiksi mahdollisuuksiksi.

Alkuviikosta mun suussa, ylhäällä vasemman puoleisessa hammasrivistössä, alkoi tuntua kipua. Kohdistin säryn takimmaiseen hampaaseen. Jomotus tuntui yöllä nukkumaan mennessä ja aina kun puraisin, sattui. Rapsutusjogurtin kylmä maito sai tuskanväreitä aikaan sulaessaan hampaan päälle. Kylmän ja kuuman aiheuttama kipu jäi suuhun leijumaan.

 Soitin särkypäivystykseen ja sain ajan. Jännitystä ja pelkoa vähentääkseni tein taktiset, joita ei mun viimetippaluonteellani tarvitse oikeastaan mitenkään suunnitella. Eli menin just muutamaa minuuttia ennen kammotustapahtumaa paikan päälle. Siinä aurinkolasit päässä maatessani odotin kauhusta kankeana h-hetkeä. Viimeiseen asti suojasin huulilla purevaa salaisuuttani. Jok’ikinen kerta hammaslääkärissä sen kaiken järisyttävän kivun pelkäämisen lisäksi jännitän mitä huoneessa olijat tykkäävät mun purukalustosta. Hammaslääkärin näytöllä se näyttää huolettomien nuoruusvuosien hammashoidon äärimmäisen laiminlyönnin jälkeen värikkäältä tilkkupeitolta. ”Aakakkoset ja vitoset” on varmaan kaikki muovipinnalla.



Dental humor. You've got to LOVE it. See what we did there... #funny #dentist #wilmingtonnc www.sallingtate.com

Näkisinpä mäkin näin...



Aukaisin suuni. Sydän pamppaillen yritin sivusilmällä lukea tohtorisedän ilmeitä. Metalli koputti hammasta ja yritin muistaa hengittää. Yllätyksekseni lääkäri ei pyörtynytkään löytäessäni suustani jotain järjettömän hirvittävää vaan hän totesi, ettei havaitse siellä mitään kivunaiheuttajaksi kelpaavaa. TÄH? Sain kuulla flunssan voivan aiheuttaa vihlontaa ja särkyä hampaisiin. Vaikka suussa tuntui yhä kipua, kirmasin onnesta soikeana käyntimaksun kera mahdollisimman nopeasti ulos rakennuksesta.


Illan ja seuraavan päivän aikana kipu alkoikin kohdistua edellisen epäillyn vastinpariin alaosastossa. Päätin soittaa jälleen päivystykseen. Jospa ammattilainen ei huomannut tarpeeksi tarkasti katsoa alahammasta kun en sitä valittanut. Jälleen pelokkaan pikkulapsen tavoin polvet paniikista tutisten menin kidutettavaksi. Kova härveli koputti ja ruoputti hammasta tällä kerralla erinäköisten käsien toimesta mun suojalaseilla peitettyjen silmieni yläpuolella. Ja mitä ihmettä? Ei sielläkään mitään suurta vikaa. Tällä kertaa lääkäri selvitti kivun voivan johtua reilu vuosi sitten lohkeaman päälle tehdystä, ehkä hieman korkeaksi jääneestä paikkauksesta. Hammasta hiottiin vähän. Poran tärinä tuntui kallon luissa asti. Pulssi tasaantui jylinän hiljennyttyä. Odottamaani koko kropan lävistämää kipuaaltoa ei tullutkaan. Raskausaikana suuhygienistin tekemän silloin helpottavan arvion mukaan myöhemmäksi siirretty purukaluston tarkastus oli mennyt umpeen syksyllä ja sain kehotuksen varata käyntiaikaa. Tarkastuspäivämäärä taskussa ja yhä arka hammas suussani poistuin hoitolasta. Muutamassa päivässä oireiden pitäisi helpottaa.

 



This is my life. Especially with the kids!!!!

Vaan kun ajattelen näin!

 



Kohtaan mörön viimeistään parin kuukauden päästä uudestaan ja mikäli suussa tällä hetkellä vellova särky ei hellitä, joutunen turvautumaan päivystykseen jo aiemmin. Vuosia sitten korjautin yksityisellä huolimattoman hammashoidon vahinkoja työntäen tuhansia suuhuni. Päätin silloin aloittaa säännölliset vuosittaiset tarkastukset. Liekö tältäkin säryltä vältytty, jos olisin niin tehnyt.  Onko muita yhtä nössöjä vasta pakon edessä hammaslääkäriin astelevia? 


Minä yritän jälleen parantaa tapani, sillä suunterveyshän on tärkeä juttu. Nyt täytynee kivusta huolimatta unohtaa hammaslääkäri ja nauttia viikonlopusta, sillä huomenna lähdetään systereiden kanssa Ouluun sukeltamaan! Hauskat viikonloput! :)

                                                          -Jenny-

Kävelyllä tänään.



2 kommenttia:

  1. Täällä on yksi hammaslääkäriä pelkäävä, joka jokunen viikko takaperin sai aikaiseksi käydä tarkistuksessa. Eikä ollut monen vuoden tauon jälkeen kuin yksi reikä ja hammaskiveä! Koita kestää! ;) Harrastatteko sukellusta? Oisipa kiva kuulla siitä enemmän. Kivoja juttuja teillä!

    VastaaPoista
  2. Sä oot onnellinen! Pitää yrittää selvittää mistä kipu johtuu. Kiitti tsempistä ja kommentista! Sukellusta ollaan vasta kokeiltu, ulkomailla ja nyt Suomessa. Tarkoituksena on tehdä siitä postausta lähiaikoina. :) -Jenny-

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)