Laitoin pavut pannulle ja sekaan paljon vettä sekä jonkun verran
kvinoaa. Keitin kananmunan ja napsautin auki tonnikalan. Kun pavut olivat pehmenneet ja
kvinoa kypsynyt, lisäsin mausteita. Lopuksi hämmensin munan ja tonnikalan
papu-kvinoan sekaan. Pannulla lepäävä massa tuoksui äärimmäisen herkulliselta
ja tyytyväisenä jälleen kiitin itseäni innovatiivisista kokkaustaidoistani. Kaikki eivät meidän
kodissa aina ole niistä yhtä kiitollisia.
Namnam! Helppoa ja hyvää. |
Papupadassa oli tänään vihreitä papuja, tonnikalaa, kananmunaa, kvinoaa ja mausteita. |
Papupataa jauhaessani aloin huvikseni selailemaan papujen
ravintoarvoja, sillä meille tuli viikonloppuna puolison kanssa kidneypapu-jauheliha-munakasrullaa
syödessä väittely pavun proteiinipitoisuudesta. Olen viime aikoina löytänyt
pavut uudestaan ja lisäillyt niitä ruokien lisäksi salaatteihin hyvän maun sekä
ravintopitoisuuden saavuttamiseksi.
Sunnuntaina testasin kuinka jauhelihamunakasrullaan sopivat kidneypavut. Maukasta oli! |
Vihreässä pavussa, jota haarukassani kannoin, on vähän
kaloreita (36 kcal/ 100g) ja muihin papuihin verrattuna myös vähemmän
hyödyllisiä ravintoarvoja kuten proteiinia ja ravintokuitua. Niissä on
kuitenkin paljon aineenvaihduntaa parantavaa foolihappoa eli folaattia.
Ihanan jauhoiset kidney-pavut, joiden proteiinipitoisuutta
viikonloppuna ylistin puolison eduksi hiukan liikaa, ovat huomattavasti tuhdimpi ja ravitsevampi vaihtoehto. Runsaasti
ravintokuitua ja proteiinia (8g/ 100g) sisältävät punaruskeat pavut pitävät
nälän poissa pidemmän aikaa ja tasapainottavat verensokerin heilahteluita sekä
aineenvaihduntaa.
Kouluruokailussa Chili con carnen muodossa tutuiksi tulleet
valkoiset pavut olen mieltänyt pavuista epäterveellisimmiksi, mutta ne sisältävätkin
proteiinin ja kuidun lisäksi rautaa, foolihappoa sekä b-vitamiinia. Valkoisia
papuja voi myös idättää ja näin moninkertaistaa pavussa olevat vitamiinit.
Soijapapu on pavuista ravintorikkain. Siinä on paljon
proteiinia (16,1g / 100g), terveellisiä aminohappoja, vitamiineja, kalsiumia,
rautaa ja antioksidantteja. Soijapapuja voi myös idättää ja niistä on apua vaihdevuosioireiden sekä kuukautishäiriöiden tasapainottamisessa. Lisäksi on olemassa
vielä minulle tuntemattomia Mungpapuja ja Adukipapuja, joissa on molemmissa
ravintoarvot kohdillaan.
Soijapavuissa on paljon proteiinia! Kuva osoitteesta: http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/soijavalmisteita-vaihdevuosioireiden-ja-kuukautishairioiden-tasapainoittamiseen. |
Ajattelin jakaa paputietoa tännekin, jos joku muu on
unohtanut nämä maukkaat ja ravintorikkaat palkokasvit yhtä hyvin kuin minä. Jotta pääsisin nyt kunnolla papujen makuun, kaipailisin reseptejä muilta gourmet-kokeilta! ;) Niitä tai linkkejä ohjeisiin voi laittaa osoitteeseen: sist3rsit@gmail.com!
Tsemppiä takatalveen
ja herkullista viikon alkua!
- Jenny -
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! :)