tiistai 10. helmikuuta 2015

Kevättä ja psylliumia

Tänään sen tunsi jo. Tai oikeastaan sen on aistinut jo muutamana päivänä aiemmin: kevät on täällä! Odotan vatsanpohjan kutkutusta, minkä ensimmäiset jalkakäytäville ilmestyvät asfalttiläikät ja paljaat ojanvierukset saavat aikaan. Odotan pitkästä aikaa  lämmittäviä auringonsäteitä talven pimeyden valkoiseksi värjäämällä iholla. Odotan ensimmäisiä leskenlehtiä ja hiirenkorvia koivun oksilla. Ja mikä mahtavinta, niihin ei enää ole paljon aikaa!

Kevätfiiliksissä siivosin tässä yksi päivä keittiön kaappeja ja käsiin osui psylliumia. Siitä innostuneena päätin kokeilla jotain uutta vähähiilarista ruokareseptiä. Löysin näppärän munakasrullan ohjeen, mikä maistuikin hyvältä.Tosin ens kerralla pitää kokeilla lihatäytettä kastikkeella, jäi vähän aneemiseksi makuelämykseksi täyte kasvis-raejuusto-kombolla. Pohja oli niin hyvää, että tein siitä vielä "tortilla"-pohjia, joihin laitan väliin fiiliksen mukaan mitä sattuu. Ajattelin jakaa ohjeen tänne, jos joku haluaa kokeilla. Perunakuidun korvasin perunajauhoilla. Psylliumin ansiosta rakenteesta tulee kiinteämpi.

Munakasrulla:

 Pohja:
4 isoa kananmunaa
2dl maitoa  
1/3dl perunakuitua /minä:perunajauhoja  
2tl psylliumia*  
1 sipuli
1 porkkana raastettuna
1tl suolaa
              
 Täyte:
              Mitä mieli tekee!
                
               Minä laitoin tällä kertaa:
               250 g pannulla paistettuja, maustettuja kasviksia
               2 dl raejuustoa

Pohjan ainekset sekoitetaan kaikki yhteen, kaadetaan leivinpaperoidulle uunipellille ja paistetaan 200 asteessa uunin keskitasolla kunnes pinta on saanut hieman ruskeaa sävyä. Pohjan kypsyessä on aikaa tehdä täyte. Valmiin pohjan päälle levitellään täyteainekset ja rullataan herkku kääretortun malliin.
Psyllium oli saanut istua kaapin hyllyllä paria kertaa lukuunottamatta viime talvesta, jolloin me Sarlotan kanssa tutustuimme siihen. Lähes vuosi sitten muutamana päivänä join veden mukana jauhetta suoliston hyvinvoinniksi, kunnes tuli stoppi. Tiedä vaikuttiko raskaus asiaan, mutta pieniltä munilta nielussa tuntuneet siemenet ällöttivät liikaa. Ruoan pitää maun lisäksi tuntua suussa hyvältä.

Vieläkään ei psyllium pääse osaksi jokapäiväistä ravintoa, mutta siitä on kiva kokkailla kuitupitoisempia gluteenittomia ruokia ja leivonnaisia. Psyllium on jänönratamon kuivattua siemenkuorta. Se hellii vatsaa ja sisältää runsaasti liukoista ravintokuitua. Pienet, mauttomat ja hajuttomat siemenet ovat hyvin kevyitä, 2 grammaan psyllium-jauhetta vaaditaan 1000 siementä. Psylliumia voi käyttää kuitulisänä esimerkiksi ummetuksen hoidossa. Jauhetta saa hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista.

Kuva:http://www.anitaspaardenwereld.nl/index.php/nieuws-menu/gezondheid-menu2/1131-combinatie-psyllium-en-magnesium-meest-effectief-tegen-zandkoliek

Tämmöisistä minikokoisista ryyneistä kirjoittelen näin kevään korvalla. Eikun pieniä munia nielemään, jos ei vatsa toimi! Mikäli löytyy hyviä Psyllium-reseptejä niin kiitollisena otan vastaan! Hyvää viikon alkua!
                                                
                                                                             -Jenny-
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)