torstai 21. tammikuuta 2016

Jäätävän kaunis pakkanen


Pakkanen on paukkunut jo useamman viikon ajan. Jäätä ja kuuraa on ulkona kaikkialla. En varmaan ole ainut, joka näkee epämukavassa hytinässäkin pakkasen kauneuden. Auringon paisteessa maisema on kuin sadusta! Vesi on ihmeellisen nättiä jäätyneenä: jääpuikkoina räystäillä,vesiastioissa sekä valkoisena aavana merimaisemana.

Olen tehnyt pakkasen kanssa yhteistyötä taiteen nimissä jo pari viikkoa. Päiväkodilla jäädytimme lasten kanssa litran maitotölkkeihin elintarvikeväreillä värjättyä vettä. Veden sekaan rypisteltiin silkki- ja kreppipaperia, tiputeltiin kimaltavia askartelukoristeita: tähtiä, paljetteja ja helmiä sekä upotettiin männynneulasia ja simpukoita. Valmiit jääkoristeet olivat mitä ihanimpia. Rautalangastaan ne taatusti roikkuvat usean kodin pihamaata tai kuistia koristamassa.

Omien lasteni kanssa olemme myös jäädyttäneet: jäälyhtyjä sekä "merenalaisia maailmoita". Maitotölkkijääkoristeisiin on hyvä upottaa rautalangasta tehty lenkki, joka jää hieman vedenpinnan yläpuolelle. Lenkistä on kiva laittaa taideteos roikkumaan esimerkiksi kuistille ja seurata kevään mittaan koristeen sulamista. Me emme tänä vuonna tehneet roikkuvia koristeita kotona, sillä kotimme ulkorappaus on vielä tekemättä. En näe harmaiden kivitiilien vieressä roikkuvia jääteoksia lainkaan kauniina keskeneräisyyden keskellä.











Mutta keskeneräisyys ei haittaa kun pimeässä illassa loistavat kauniit jäälyhdyt. Olemmekin jäädyttäneet niitä ahkerasti lasten kanssa tänä talvena. Isot plussat täytyy antaa myös miehelleni, joka useimmiten on muistanut pelastaa pihalle unohtuneen lyhdyntekeleen umpeen jäätymiseltä ja nostanut lyhdyn sisään. :) Jäälyhty on näillä pakkasilla valmis kumottavaksi nimittäin  jo 8 tunnissa. Omansa ehtii siis vielä tehdä. Säätietojen mukaan pakkaset alkavat ensi yönä hellittämään koko maassa! Nyt siis äkkiä vesiämpäriä täyttämään ja jäädyttämään, ehtii viikonlopuksi jäälyhty pihalle ohikulkijoita ja vieraita tervehtimään.









<3: Janika

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi! :)