tiistai 24. maaliskuuta 2015

Ravintorikkaat pavut ja köyhän kaapin papupata


Oli maanantai ja lounasaika. Viikonloppuna puhtaaksi kuuratun jääkaapin lasihyllyt loistivat kirkkaina. Puhtaus oli astunut kaappiin ruoan tilalta eikä vielä ollut aikaa ostosreissulle. Pitkään säilyviä ruuanlisukkeita, voita, juustoa, hilloja, maito, tomaatteja ja munia. Eivät äkkiseltään antaneet mahdollisuuksia kovin tasokkaalle aterialle. Pakastimesta löytyi onneksi vihreitä papuja ja kuiva-ainekaapista tonnikalaa sekä kvinoaa. Niistähän saattoi jo saada taiottua jotain lounaaksi!

Laitoin pavut pannulle ja sekaan paljon vettä sekä jonkun verran kvinoaa. Keitin kananmunan ja napsautin auki tonnikalan. Kun pavut olivat pehmenneet ja kvinoa kypsynyt, lisäsin mausteita. Lopuksi hämmensin munan ja tonnikalan papu-kvinoan sekaan. Pannulla lepäävä massa tuoksui äärimmäisen herkulliselta ja tyytyväisenä jälleen kiitin itseäni innovatiivisista kokkaustaidoistani. Kaikki eivät meidän kodissa aina ole niistä yhtä kiitollisia.

Namnam! Helppoa ja hyvää.

Papupadassa oli tänään vihreitä papuja, tonnikalaa, kananmunaa, kvinoaa ja mausteita.





Papupataa jauhaessani aloin huvikseni selailemaan papujen ravintoarvoja, sillä meille tuli viikonloppuna puolison kanssa kidneypapu-jauheliha-munakasrullaa syödessä väittely pavun proteiinipitoisuudesta. Olen viime aikoina löytänyt pavut uudestaan ja lisäillyt niitä ruokien lisäksi salaatteihin hyvän maun sekä ravintopitoisuuden saavuttamiseksi.


Sunnuntaina testasin kuinka jauhelihamunakasrullaan sopivat kidneypavut. Maukasta oli!



Vihreässä pavussa, jota haarukassani kannoin, on vähän kaloreita (36 kcal/ 100g) ja muihin papuihin verrattuna myös vähemmän hyödyllisiä ravintoarvoja kuten proteiinia ja ravintokuitua. Niissä on kuitenkin paljon aineenvaihduntaa parantavaa foolihappoa eli folaattia.
Ihanan jauhoiset kidney-pavut, joiden proteiinipitoisuutta viikonloppuna ylistin puolison eduksi hiukan liikaa, ovat huomattavasti tuhdimpi ja ravitsevampi vaihtoehto. Runsaasti ravintokuitua ja proteiinia (8g/ 100g) sisältävät punaruskeat pavut pitävät nälän poissa pidemmän aikaa ja tasapainottavat verensokerin heilahteluita sekä aineenvaihduntaa.
Kouluruokailussa Chili con carnen muodossa tutuiksi tulleet valkoiset pavut olen mieltänyt pavuista epäterveellisimmiksi, mutta ne sisältävätkin proteiinin ja kuidun lisäksi rautaa, foolihappoa sekä b-vitamiinia. Valkoisia papuja voi myös idättää ja näin moninkertaistaa pavussa olevat vitamiinit.



Soijapapu on pavuista ravintorikkain. Siinä on paljon proteiinia (16,1g / 100g), terveellisiä aminohappoja, vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja antioksidantteja. Soijapapuja voi myös idättää ja niistä on apua vaihdevuosioireiden sekä kuukautishäiriöiden tasapainottamisessa. Lisäksi on olemassa vielä minulle tuntemattomia Mungpapuja ja Adukipapuja, joissa on molemmissa ravintoarvot kohdillaan.

Soijapavuissa on paljon proteiinia! Kuva osoitteesta: http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/soijavalmisteita-vaihdevuosioireiden-ja-kuukautishairioiden-tasapainoittamiseen.


Ajattelin jakaa paputietoa tännekin, jos joku muu on unohtanut nämä maukkaat ja ravintorikkaat palkokasvit yhtä hyvin kuin minä. Jotta pääsisin nyt kunnolla papujen makuun, kaipailisin reseptejä muilta gourmet-kokeilta! ;) Niitä tai linkkejä ohjeisiin voi laittaa osoitteeseen:    sist3rsit@gmail.com! 


   

                                     Tsemppiä takatalveen ja herkullista viikon alkua!



                                                                    - Jenny -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)